Veselé poutnice BookClub
Vesele poutnice a BookClub
         
    
Fotky Venci
Venca home.net
Poslední akce
Poutnice ve Slavkovském lese
(12.-14. června 2020)
Venca home.net
Poutnice v Obřím dole
(28.2.-1.3.2020)
Venca home.net
Poutnice v Českém lese
(7.-9-6.2019)
Venca home.net
Poutnice v Brně
(9.-10.3.2019)
Venca home.net
Mezi Jeleny
(18.-20.1.2019)
Venca home.net
Silvestr u Věry
(31.prosince 2018)
Venca home.net
    

Recepty

Kde nakoupit orientální suroviny a jaké? (Johanka)

Shakshuka (Johanka)

Papriková pasta (Johanka)

Salát z pečeného květáku a mrkve (Johanka)

Chacilim/Baba ganoush - dip ze spáleného lilku (Johanka)

Příprava Tahini - základní dresink + hummus (Johanka)

Cukroví slzy panny Marie (Věra)

Masarykovo cukroví (Věra)

Bezová šťáva (Martina Šp.)

Zeleninový koláč (Dana)

Polentová placka (Ivana)

Zelníky (Marcela)

Bramborový chléb (Madla podle M.de Blasi)

Koláče s ozdobou z bramborových šlupek (máma Jinduly)

Konfitované maso (Ivana)

Perníčky (Jorga)

Rychlé rumové pralinky (neznámý zdroj)

Summer Pudding [pro 6 osob] (Věra)

Sypaný jablkový koláč (Hanka)

Kuřecí prsa s bazalkovou omáčkou (Dáša)

 

Kde nakoupit orientální suroviny a jaké? (Johanka)

Já doporučuju Farah Food v Myslíkově 5 - http://farahfood.cz/all/

Očividně se to dá objednat i přes e-shop, ale nezkoušela jsem to.

Co si tam koupit:
  • Tahini - sezamovou pastu (vydrží docela dlouho v lednici, x měsíců)
  • Zaatar - koření, které sypou na všechno, nejčastěji na shakshuku nebo na hummus
  • Sumah - fialové koření s nakyslou chutí - ideální na jakékoliv saláty
  • Římský kmín
  • Koriandr kuličky
  • Koření tam mají obecně skvělý, nejradši mám směsi - falafel, kuřecí gyros
  • Spálené lilky - níže máte fotku, jak to vypadá, je to fakt pravá uzená chuť, který v troubě nedosáhnete, navíc je ten dip pak hotovej za 5 minut
  • Harisa - pálivá červená pasta
  • Maso - mají tam super čerstvé jehněčí a moje nejoblíbenější, klobásky merguez - pikantní jehněčí, který se často dávájí do shakshuky :)

 

Shakshuka (Johanka)

Suroviny:
  • vejce
  • cibule
  • česnek
  • římskýj kmín
  • rajče
  • rajčatový protlak
  • papriková pasta
  • čerstvá hladkolistá petržel
  • zatar = koření (najdeš dále)
  • zelenina dle chuti – nemusí být – dala jsem lilek, cuketu. Johanka dává i mrkev...Musíte si vyzkoušet
Postup:
  1. Postupně opečete cibuli, česnek, římský kmín a rajče na pánvi na olivovém oleji.
  2. Případně přidáte zeleninu.
  3. Pak přidáte paprikovou pastu a protlak (na jednu panev stačí ten malý protlak. Nemělo by mít dominantní chuť protlaku).
  4. Promícháte a dochutíte - Johanka přidá někdy trochu vody a malinko cukru - podle protlaku, jestli je kyselejší nebo ne...taky osolit!
  5. Pak už se přidají jen vajíčka – Johanka dává přímo na tu pánev se směsí – její slova: ”osvedcilo se mi odstavit to bulblajici z plotny a kdyz to trosku zchladne lip se tam vyklepnou ty vajicka - zustanou na povrchu a nezajedou dovnitr.. pak to priklopim poklickou a dodelava se to nez sjou vajicka hotova.. nakonec posypes zatarem, soli a cerstvou petrzelkou. Obcas se k tomu dava jogurt na zjemneni.” Já rozděluji do zapékacích misek. Vyklopím vždy jedno vejce na misku a dám zapéct do trouby. Je to jednodušší na servírování.

 

Papriková pasta (Johanka)

Dávkování – jedna várka
  • 8-10 velkých červených špičatých paprik (lze i z kapií)
  • 1x chilli paprička
  • 1x cibule červená
  • Římský kmín
  • Česnek – 2-3 stroužky
  • Olivový olej - na opečení i naředění hmoty
  • Sůl
  • Citronová šťáva na dochucení
Postup:
  1. papriky a jednu feferonku NASUCHO! spálit v troubě nastavené na cca 250oC a gril. Pokud je máte potřebu umýt, nechte oschnout.
  2. jakmile začnou černat, otočit, aby byly černé ze všech stran. Ale pozor jednou jsem to spálila moc a už to pak neslo loupat... mely by mit černé velké fleky.
  3. Hotové papriky vložit do mísy a přiklopit pokličkou. Nechá se zapařit a trochu vychladnout. Minimálně ½ hodiny.
  4. Pak se oloupe slupka, odstraní jadřince a stonky.
  5. Paprikové masíčko naházejte rovnou do mixéru.
  6. Na pánvi si zkaramelizujete jednu větsší červenou cibuli s česnekem (dva tři stroužky) a zasypete římským kmínem, aby se pěkně opekl a rozvoněl.
  7. Směs přidáte do mixéru k paprikám. Přidáš olivový olej, sůl a rozmixujete. Může se přidat ta chilli paprička. Nebo pasta z feferonek pokud máte rádi pálivější.
  8. Rozmixovat a dochutit.
  9. Nalít do zavařovačky vypláchnuté vroucí vodou. POZOR rádo se kazí, pokud to otevíráte opakovaně. Proto je lepší větší množství rovnou rozdělit nebo celé ještě sterilizovat jako džemy.

Pastu používám na shakshuku, plněné papriky, dip, lazaně, prostě kamkoliv...

 

Salát z pečeného květáku a mrkve (Johanka)

Suroviny:
  • 1x květák
  • 6x velká mrkev, nebo více menších
  • 2 lžíce kuliček koriandru - koření
  • koření sumah - když nemáte, tak nevadí
  • 2 lžíce tahini
  • 2 lžíce vody
  • šťáva z cca jednoho citronu
  • 1 stroužek česneku
  • červená cibule
  • hlávkový salát/rukola/polníček - může a nemusí být, já to dávám dospodu jako lůžko, aby tam bylo něco čerstvého, ale když nemám, dělám to bez toho
  • ½ granátového jablka
  • hrstka koriandru - čerstvého
  • hrstka hladkolisté petržele
  • (semínka - dýňová/slunečnicová na posypku)
  • olivový olej
  • sůl
Postup:

Květák rozebereme na růžičky, mrkev očistíme a pokrájíme na hranolky cca 1,5 cm široké - menší mkrvičky se dají jen rozpůlit podélně. Vše dáme na plech vyložený pečícím papírem. Pokud nechcete navrch přidávát čerstvou cibuli, dejte jí taky péct na 1 cm široké měsíčky. Zalijeme vše olivovým olejem, posolíme a přidáme cca 2 lžíce kuliček koriandru. Pořádně to rukama promícháme, rozprostřeme po celém plechu, aby se to nepřekrývalo (pokud je toho hodně a překrývá se to, musí se to během pečení prohrábnout a obracet) a dáme péct do předehřáté trouby na hrokovzduch na 200 stupňů na cca 20-30 min. Květák by měl mít nahnědlé okraje a mělo by to být měkké. Připravíme dresink z tahini viz výše s jedním stroužkem česneku. Vyloupeme si jadérka z ½ granátového jablka. Na větší servírovací talíř dáme salát/rukolu/polníček, posolíme, zakápneme olivovým olejem a rukama promícháme. Na to dáme mrkev s květákem a přelijeme dresinkem. Pokud máte sumah - posypeme sumahem. Na vrch posypeme koriandrem, petrželí, granátovým jablkem a popř. čerstvou cibulí a nějakými semínky.

 

Chacilim/Baba ganoush - dip ze spáleného lilku (Johanka)

(ingredience jsou na jednu malou misku dipu, ideální na jedno jídlo pro rodinu)

Suroviny:
  • 2 lžíce tahini
  • 2 lžíce vody
  • šťáva z cca 1-2 citronu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • česnek - já dávám jeden menší stroužek, ale jestli to chcete česnekovější, tak klidně dva, raději vyjměte středy - při konzumaci česneku v syrovém stavu je z toho lidem těžko…
  • hladkolistá petržel - menší hrst (nemusí tam nutně být)
  • 1x lilek (nebo cca 4 lžíce už koupeného spáleného lilku ve sklenici)
  • zaatar a pár semínek granátového jablka na posypku - není nutné
Postup:

Lilek propíchejte vidličkou a na sucho ho dejte na pečící papír do předehřáté trouby. Já dávám horkovzduch s grilem na 250 stupňů. Pokud ta možnost není, tak prostě na co nejvíc a do horní části trouby, aby se pěkně spálil. Trvá to cca 20-30 minut, podle trouby, klidně ho v půlce pečení otočte. Měl by být zčernalý na povrchu a měkký, když ho vidličkou zmáčknete. Zatímco se peče lilek, rozmixujte vše ostatní v mixéru. Petržel tam dávám až nakonec, aby nebyla úplně na kaši, nebo ji můžete nakrájet vedle na prkénku. Hotový lilek vyndáme a dáme za okno zchladit. Potom ho podélně rozřízneme, rozevřeme a vidličkou podélně vyškrábeme dužinu. Někdy je tam hodně semínek, mně tam trochu vadí tak si je dám stranou, je to kus od kusu, ale když vám to nevadí, nechte je tam. Pokud chcete dip s jemnější strukturou, můžete část lilku rozmixovat. Já to dělám tak půl napůl, záleží na preferenci. Pak už se to vše jen smíchá v misce a zaleje olivovým olejem, popř. posype zaatarem nebo semínky z granátového jablka na okrasu.

 

Příprava Tahini - základní dresink + hummus (Johanka)

Poznámka: tohle množství je cca na jeden dip, pro menší rodinu, nebo dresink na salát z pečené mrkve a květáku. My jsme minule použili asi 4x víc - měli jsme hodně dipu a větší salát. Je to taky variabilní, záleží na tom, jakou tahini pastu zrovna máte, jestli hustší nebo řidší - dost se to liší. Základní pravidlo je poměr tahini a vody cca 1:1 a nelpět na receptu, ale ochutnávat, ochutnávat, ochutnávat. Když to po prvním mixování vyjde řídké, přidáme tahini, když husté přidáme kapku vody…

Suroviny:
  • 2 lžíce tahini
  • 2 lžíce vody
  • šťáva z cca 1-2 citronů
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl
Postup:

Příprava - vše dáme do mixéru a rozmixujeme. Pak přidáváme ingredience podle chuti a hustoty, výsledný dresink by měl být světlý a krémový, nakyslý a slaný - přidávám ilustrační foto. Pokud nemáte mixér, míchejte to vidličkou ve vysoké sklenici - z misky nebo hrnku to strašně cáká, nebo metlou ve velké míse. Je třeba tou vidličkou hodně kvrdlat, aby se voda spojila s tahini.

 

Hummus​

přidáte jen cizrnu (klidně 1x plechovku, aby byl hummus hladký, loupu jí, ale je to vopruz), římský kmín, stroužek česneku

 

 

Cukroví - slzy panny Marie (Věra)

Těsto:
  • 5 dkg hladké mouky
  • 14 dkg cukru moučka
  • 7 dkg rozsekaných hrozinek předem namočených ve vodě
  • 14 dkg rozemletych mandlí
  • 2 žloutky
  • nastrouhaná kůra z 1 citrónu
  • 1 roztlučený hřebíček
  • 1 lžička skořice
Poleva:
  • 12 dkg cukru moučka
  • 1 lžíce vroucí vody
  • šťáva z 1 citrónu
  • rozinky na zdobení
Postup:

Lepivé těsto vypracováváme tak dlouho, až se přestane lepit (já to dělám v robotu) a dáme ztuhnout. Těsto rozválíme a přitom dostatečně podsypáváme moukou, vykrajujeme slzy a klademe na plech s pečícím papírem. Pozor - rychle se spálí, stačí jen pár minut na 150°! Vychladnuté slzy zdobíme citrónovou polevou a rozinkou. Uložíme do chladu, aby cukroví změklo.

 

Masarykovo cukroví (Věra)

(rychlé - hotové za cca 60 minut včetně tuhnutí v lednici)

Suroviny:
  • 30 dkg hl. mouky
  • 20 dkg másla
  • 10 dkg cukru moučka
  • 20 dkg celých lískových oříšků předem namočených ve vodě
  • 1 žloutek
Postup:

Vypracovat těsto, udělat 6 nebo více válečků o průměru cca 1,5 cm, dát ztuhnout do lednice. Ztuhlé nakrájet na malé špalíčky, vyskládat na plech, upéct dorůžova a teplé obalit v moučkovém cukru. Údajně se jedná o nejoblíbenější cukroví TGM.

 

Bezová šťáva (Martina Šp.)

Suroviny:
  • 15-20 ks květů
  • 2 litry vody
  • 2,5-3 kg cukru
  • cca. 2-3 dkg kyseliny citrónové (dělám ale podle chuti snažím se šťávu mít jako nasycený roztok tedy hodně hustou, sladkou i kyselou, ale jde udělat aj jinak)
Postup:

Květy 24 hodin louhovat ve vodě (možno převařené, ale já to nedělám, trochu kvasí i s ní) s trochou kyseliny citrónové, pak slijeme do velké nádoby, dodáme potřebnou vodu a zastudena rozmícháváme v této vodě cukr a citrónovou kyselinu. Proces lze urychlit rozpouštěním části cukru ve vařící vodě. Pokud dáme cukr hnědý, šťáva víc voní, ale má hnědou barvu, trochu nevábnou, a nahoře lehce strašidelnou usazeninu. Pak slijeme do plastových lahví. Šťáva pak většinou trochu kvasí, je dobré mít lahve pevné (coca cola, magnesia atp). Kvašení je jen obtížné při otevírání, ale rychle vyvane a šťávě neublíží. Šťáva lze dělat i vařená, ale nemá takovou vůni. Pak nekvasí.

 

Zeleninový koláč (Dana)

Suroviny:
  • 40 dkg hrubě nastr. cukety (máslové dýně, kedlubny, brambor,.)
  • 20 dkg hrubě nastr. tvrdého sýra
  • 1 hrnek pol. mouky
  • 3-4 vejce
  • 4 lžíce oleje
  • 1 prášek do pečiva
Postup:

Nastrouhanou cuketu, sýr, mouku s práškem do pečiva, olejem a žloutky smícháme, přidáme např. rajčata, papriky, slaninu, cibulku (dle fantazie), koření (majoránku, bylinky.), nakonec zamícháme ušlehaný sníh z bílků.

Vylejeme do vymazaného a vysypaného pekáče, pečeme na mírno cca 20 min.

 

Polentová placka (Ivana)

Suroviny:
  • Polenta – zakoupíte v mnoha supermarketech u bio nebo zdravé výživy, drogerie Schlecker, pytlíček 400g předvařená instantní uvařená za 1 min.
  • 4 cibule
  • olivový olej
  • tofu uzené (zakoupila jsem v Bille)
  • (rukola a rajčata)
  • (máslo asi 100g)
  • (nastrouhaný sýr)
  • (žamiony, hlíva, jakékoliv koření apod.)
Postup:

 4 cibule nakrájet na olivovém oleji osmahnout dozlatova, tofu uzené nakrájet na 3mm plátky, jen lehce potřít olivovým olejem a zapéct zhruba 10-15min. na 200°.
Nakrájet na malé kousky a vmíchat do cibule, já jsem přidala rukolu a rajčata.

Polenta – do 2l vroucí vody ZA STÁLÉHO MÍCHÁNÍ sypeme 400g polenty (dělají se hrudky), míchat, míchat a pomalu sypat, vařit jednu min., přidáme cibulovou směs (už nevaříme) a třeba máslo asi 100g.

Vlijeme (já jsem rozpatlala) na plech klasické velikosti na 1,5cm výšky a dáme zapéct na 180-200° asi 15-20min.(udělala jsem včera jeden větší a druhý menší plech)

Posypat sýrem.
Nechat trochu vychladnout ona ztuhne.

Dělala jsem to s žampionama, hlívou, šikne se jakékoli koření co vás napadne, na slano sladko cokoli. 

 

Zelníky (Marcela)

Suroviny:
  • 500 g hladké mouky
  • 2,5 dl mléka
  • 20 g droždí
  • 1 lžička cukru
  • sádlo na potření
  • 500g hlávkového zelí.
Postup:

Na sádle podusíme čerstvé zelí na drobno nakrájené s kmínem, osolíme, opepříme, dusíme 35 min.
Těsto z mouky a kvásku necháme hodinu kynout. vytvoříme válečky , nakrájíme kousky jako na buchty, naplníme je zelím. buchtu splácneme a válečkem mírně rozválíme. Na plechu necháme ještě 10 min.kynout. Pečeme ve vyhřáté troubě 190 -200° do zlatova. Hotové potřeme sádlem. Podáváme vychladlé.

Moje verze: 400 g žitné mouky, 100g pšeničné, kostka droždí. Zelí jsem dělala na cibulce a okyselila, jako když ho dělám ke knedlíkům.

 

Bramborový chléb (Madla podle M.de Blasi)

Suroviny:
  • 0,5 kg brambor – uvařit
  • 1kg polohrubé mouky
  • Pytlíček sušeného droždí nebo kostka čerstvého
  • Sůl
Postup:

Uvařené brambory nastrouháme nebo rozmačkáme vidličkou, zalijeme 0,5 l ještě teplé vody, ve které jsme je vařili, přidáme droždí, sůl a mouku. Těsto pořádně prohněteme – já to dělám rukama na vále.

Z jedné várky se dají upéct dva bochníky chleba. Těsto ale poměrně rychle kyne, takže většinou peču z poloviny housky a v době, kdy se pečou, nechám kynout bochníček na plechu. Před pečením se může potřít povrch olivovým olejem. Kůrka je pak křupavější.

Do základního těsta můžeme přidat pokrájené olivy, kapary, sušená rajčata nebo opečenou cibulku na slanině…..

Hotový chleba i housky necháme vystydnout na mřížce, aby kůrka nezměkla.

 

Koláče s ozdobou z bramborových šlupek (máma Jinduly)

Suroviny:
  • 250 g vařených nastrouhaných brambor
  • 120 g cukru moučka (zmenšeno na 3 z původního receptu, kdy mi to přišlo moc sladké)
  • 5 vajec
  • 40 g polohrubé mouky
  • 40 g kakaa (to tam zase nebylo, ale hodí se, aby korpus byl tmavší)
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 4 - 5 lžic oleje
Postup:

Třít žloutky s cukrem do pěny, pak vmíchat nastrouhané uvařené brambory, mouku, kakako a nakonec sníh z bílku. Nalít na pečící papír a péct 20 min., možná déle, až se nebude lepit na špejli (to je asi jasné).

Na hotový vychladlý koláč nalít čokoládovou polevu - nejlépe jen čokoláda a trochu másla - rozehřát, nalít, rozetřít, ještě za tepla dozdobit karamelovou šlupkou.

Šlupky oloupat škrabkou z brambory - jako u jablka - nejlépe co nejdelší, pak se z nich dobře tvaruje. Vložit do vroucí vody, 2 min povařit, vyndat, nechat okapat. Pak vytvořit karamel - 5 lžic cukru pražit na sucho do hněda, pak zalít horkou vodou - když to bublá, vložit šlupky a 5 min vařit. Vyndat vidličkou a nechat oschnout tak, by se neslepily.

Kulaté dortíky vznikaly vykrajovaním skleničkou, pak poleva a do ještě teplé vložena jedna šlupka. Asi se dá ušetřit čas a piplačka, když by se dortíky nevykrajovaly do kulata, ale z plechu nasekat čtverce a ty polít a zdobit - nezbudou odkroje.

 

Konfitované maso (Ivana)

Jakékoliv maso nasolíme, sůl do masa vetřeme, opepříme a vložíme do nádoby s kachním sádlem (může být i husí, kachní je drahé a nesežene se, vepřové NÉÉÉÉÉÉÉÉ, smrdí) ponořit aby nic nekoukalo, maso se dělá různě dlouho, kuře při teplotě 79°C asi 4hodiny. Včera jsem konf. krůtí stehna 6hodi. Svíčkovou dělám přes noc tak 10hod. Sádlo se nesmí vařit. Až bude maso měkké, vyndat a dát na gril ošlehnout. Pak už jen sníst.
Ztuhlé sádlo očistím od rosolu, který zbyde z masa a dám do chladna a používám ho celou zimu.
Místo sádla lze použít vývar nebo jinou zálivku.

 

Perníčky (Jorga)

Suroviny:
  • 60 dkg hladké mouky
  • 8dkg másla
  • 30dkg cukru
  • 4 celá vejce
  • 4 lžíce medu
  • lžička jedlé sody (dávám opravdu vrchovatou)
  • koření do perníku (používám Kotány nebo vitana a dávám cca 2/3 sáčku)
Postup:

Sypké ingredience promíchej, udělej v nich důlek přidej celá vejce a trochu
je vidličkou promíchej, dále přidej rozehřátý med, neměl by ale být úplně
horký, zpracuj v těsto, ulož do mikroténového sáčku (je to lepší než alobal,
na ten se to strašně lepí) a vlož do ledničky alespoň na dva dny, ale vydrží
i 14 dní.
Uválej placku, já ji nedělám moc tlustou, docela to nabyde, a vykrájej tvary
peč podle svých zkušeností cca na 160 - 180 stupňů asi 8 minut pokud je
budeš ještě natírat bílkem, nebo cca 10 - 12 minut pokud ne. 

Bílkovo karamelová natírka:

Z trochy cukru vyrob karamel, který ještě horký rozředíš trochou vody aby
vznikla hmota konzistencí připomínající trochu tekutější med. Nevím, jaké
máš zkušenosti, já do horkého karamelu leju za stálého míchání horkou vodu a stejně se mi vždy část srazí na bonbóny :-)
Karamel nech vychladnout a pak ho promíchej s bílkem. Tím se perníčky
potírají cca po 8 minutách - musí být už skoro hotové, jinak se srazí - a pak
se ještě chvilku dopékají cca 2 - 4 minuty.
 

Rychlé rumové pralinky (neznámý zdroj)

Suroviny:
  • 2 kg dutých čokoládových figurek
  • 1 litr kvalitního rumu
Postup:

Vezměte dutou čokoládovou figurku a ukousněte jí hlavu. Do takto vzniklého otvoru nalejte rum a ihned konzumujte. A PAK ŽE VÁNOČNÍ CUKROVÍ ZABERE SPOUSTU ČASU !! 

 

Dovoluji si recept zjednodušit a zlevnit, a to tak, že peču rumové pralinky bez čokolády, čili hrknu si rumu přímo z flašky. Když zvolím správné dávkování, tak budu mít pocit, že je na vánoce i uklizeno, že jsou lidé kolem milí a konečně si užiji svátky pohody a klidu.

 

 

 

 

Summer Pudding [pro 6 osob] (Věra)

Pozn.: NEPEČE SE, ALE MUSÍ SE DĚLAT DEN PŘED PODÁVÁNÍM

Doba přípravy: cca 10 minut (poté, co jste natrhali a odstopkovali, případně vypeckovali, všechno ovoce)

 

  • 450g malin
  • 225g červeného rybízu
  • 110g černého rybízu
  • 150g cukru
  • 7-8 plátků bílého hutnějšího toastového chleba (ten s americkou vlajkou na obale mi přijde nejvhodnější)
  • trochu másla
  • zmrzlina, zakysaná smetana nebo šlehačka

 

K tomu budete potřebovat 850ml mísu s víkem a lednici.

Postup:

Všechno ovoce 3-5 minut povařte s cukrem ve velkém hrnci, dokud se cukr zcela nerozpustí a ovoce nezačne pouštět šťávu, ale nepřevařte, marmeláda by z toho být neměla. Mezitím vymažte mísu máslem a "vylepte" ji plátky chleba tak, aby nikde nebyly žádné škvíry a neprotékala jimi šťáva z ovoce. Trochu to připomíná hru z puzzlemi. Potom nalijte povařené ovoce do mísy (všechno kromě cca 2/4 hrnku šťávy z ovoce) a opět přiklopte plátky chleba, který by měl sahat těsně pod okraj víka (nemáte-li víko, můžete použít třeba talíř).
Na víko postavte něco těžkého a vložte do lednice. Před podáváním vyklopte na velký talíř a bílá místa polijte šťávou z ovoce, kterou jste si dali stranou. Podávejte se zmrzlinou, zakysanou smetanou nebo se šlehačkou.

Moje zkušenost:

1. Při potřebě většího množství je lepší použít 2 mísy uvedené velikosti než jednu velkou - celé se to pak hroutí.

2. Místo malin lze použít višně nebo třešně.

                                                           ...Přeju vám mnoho vydařených pokusů a dobrou chuť!
 

 

Sypaný jablkový koláč  (Hanka)

Sypká směs
  • 1 dětská krupička nebo 1 hrnek hrubé mouky a 1 hrnek hrubé krupice
  • 1 hrnek cukru krupice či jemného krystalu
  • 1 prášek do pečiva
Strouhaná jablka
  • 2-2,5 kg strouhaných jablek na velké nudle
  • cukr se skořicí dle kyselosti jablek
  • dobroty co dům dá (ořechy, hrozinky, čokoláda na vaření) to být nemusí:-)
Tuk
  • 250 Dg másla či Hery nebo Zlaté Hané a.p. (dobré, dát to na chvíli do mraznice, lépe se pak krájí na tenké plátky)
Vlastní příprava

Vezmeme si velký, vysoký plech, který vymažeme trochou tuku. Takto připravený plech posypeme jedním a kouskem hrnečku sypké směsi. Jablka si rozdělíme na polovinu, jednu polovinu lehce rozprostřeme na plech, posypeme je dalším hrnečkem sypké směsi, na kterou rozprostřeme zbytek jablíček a ty posypeme zbytkem sypké směsi. Vezmeme si kostku tuku, který budeme krájet na tenké plátky a celý koláč jimi poklademe.

Takto připravený koláč vložíme do vyhřáté trouby asi na 200°C. Pečeme asi 15 min., pak teplotu zmírníme asi na 180°C a pečeme dalších 30-45 min. Záleží na tom, jak jsou jablka šťavnatá. Čím šťavnatější, tím déle pečeme dorůžova.

Dobrou chuť

 

 

Kuřecí prsa s bazalkovou omáčkou (Dáša)

Rozpis na 4 porce:

2 kuř. prsa

pepř, sůl

šlehačka, cibule, 2 rajčata

1/2 sklenky bílého vína (prý platí zásada: jaké víno rád piješ, z takového i vař)

1/2 kostky zeleninového bujonu
1/2 lžičky sušené bazalky (čerstvé musí být mnohem více, ale ta lahodná chuť na Šumavě byla ze sušené)

Postup

Prsa naklepat, osolit, opepřiit a na másle s olejem udělat do měkka. Nechat v troubě, aby zůstala teplá.

Dozlatova osmahnout cibulku na drobno pokrájenou, zalít vínem, šlehačkou (nešlehat!), do toho přidat 1/2 kostky bujonu a na drobné kostičky nakrájená rajčata. Míchat a vařit až omáčka zhoustne. Bazalku dávám chvíli před koncem houstnutí a vaření. No a pak už jen přelít prsa vyndaná z trouby. Jako příloha se doporučuje chutně uvařená rýže.

Dobrou chuť !!

PS: Toto jídlo se nedá zkazit.
 

 
    
Poslední BookCluby
    

počkejte prosím...počkejte prosím...